Beskärning av olivträd

IMG_9486

Min huvudsyssla för tillfället är att beskära olivträd och få igång min grönsaksodling. Jag har satt massor med fröer och det mesta har tittat upp och växer på bra om än lite långsamt. Det första odlingslandet inklusive ett dike för bevattning blev klart idag så när växterna tagit sig lite är det dags att plantera ut dem.
Detta inlägg kommer dock handla om att beskära olivträd, grönsaksodlingen kommer det bilder på framöver.

IMG_9488
Det är ganska slitigt men kul att beskära träd, jag är ju helt novis på detta område men med hjälp av Internet och lite logiskt tänkande tycker jag det går bra. Resultatet tar ju dock ett tag så jag får se hur bra jag varit till hösten och egentligen nästa säsong.
Mina träd är i ganska varierande storlek och buskighet, en hel del är väldigt unga och skall bara tunnas ur lite och en del är jättestora och täta. De största och tätaste tar över en timme att beskära tills jag är nöjd.

IMG_9482
De träd som är höga tar jag alltid topparna på så att det ska bli enklare att skörda, generellt så beskär jag dem i formen av en skål eller ett V så att solen kommer åt alla ställen där det ska växa oliver.
En del grenar växer neråt vilket är väldigt praktiskt när det blir dags för skörd. De grenarna tunnar jag bara ur lite eftersom de gärna vill förgrena sig i oändlighet. Varje träd är ju unikt på sitt sätt så man får anpassa sig lite efter just det trädet man jobbar med för stunden. Det går inte riktigt göra exakt samma form på varje träd.

IMG_9510

Den första tiden hade jag hjälp av Christel, hon har ett eget träd som hon beskurit helt efter eget huvud. Här sitter hon en bit upp och koncentrerar sig på att få bort lite tjuvskott tror jag.

IMG_1575
Förutom sitt eget träd så hjälpte hon till med de andra också, eftersom jag bara har en uppsättning verktyg för detta turades vi om att såga med teleskopsågen, klippa tjuvskott med en sekatör storlek grande och släpa bort allt ris och grenar.

IMG_9503

IMG_9491

Det är nån konstig fågel som gömmer sig i trädet här nedan tror jag bestämt!

IMG_1582

Riktigt fina dagar har det varit, det tar på kroppen att jobba ute på fincan men det är skönt att vara ute i solen hela dan i en helt tyst och lugn miljö (nåja, det finns fåglar och annat knytt man hör men inga stadsljud direkt).

IMG_9508

IMG_9467

IMG_9434

IMG_9425

IMG_9449

IMG_9532

 

Här är förresten min lilla stenbyggnad, jag ska renovera den och använda som förvaring etc.
IMG_9454

Det som behövs är ett tak och en dörr och kanske säkra upp stenar med murbruk.
Dock är jorden här som lera och om man blöter den och formar så blir den stenhård så det enda fogmaterialet de använde när de byggde den var just jord. Den har ändå klarat sig bortåt hundra år så det kanske räcker för mig med att använda lerjord.

 

Nästa gång ska jag skriva om och visa lite bilder på jobbet med odlingslandet.

IMG_9674

Hasta luego!

Annonser

En reaktion på ”Beskärning av olivträd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s