Tomater, gurkor och husbygge del 1

Nu var det ett tag sen jag uppdaterade så nu blir det ganska många bilder på en gång.

Jag har haft en del missöden med odlingarna främst på grund av den hårda vinden som blåser här ibland. Trodde mer att hettan och torkan skulle vara det största problemet men vinden är fienden nummer ett har det visat sig. En hel del paprika, chili, tomater, olika kålsorter, solrosor etc har strukit med i hårda vindar men jag har planterat nytt ochen del har också överlevt alla stormar.

Först ut nåt jag tycker är lite spännande att odla och som jag kommer göra storskaligt nästa säsong om det slår väl ut denna, nämligen jordnötter.

Det tog minst en månad för den första att titta upp ur jorden och då grävde den sig verkligen upp så det vart en liten kulle där den kom fram.

   

Själva skalet eller baljan kom faktiskt med upp och trillade av efter ett tag.

De jag har planterat efteråt har jag tagit ur baljan och blötlagt i över ett dygn då detta ska skynda på att de börjar gro. Dock har det gått över två veckor utan tecken på liv så de ska helt klart planteras tidigt. Enligt beskrivning behöver de 90 frostfria dagar för att bli klara med nötproduktionen vilket det är gott och väl kvar på säsongen här men de tiotal jag planterat får bli lagom test detta år.

De växer dock väldigt långsamt, om detta är normalt är jag osäker på men efter några veckor ovan jord såg de ut såhär:  

 

Och nu i dagarna har de växt så här pass. Jag tycker de borde växa snabbare i värmen nu och näring ordnar de ju själva från luften (i alla fall kväve). Men de kanske satsar på rötterna än och exploderar rätt som det är.

 

Att tugga så kallade pipas och sitta och spotta skal är en gammal fin spansk gubbtradition som jag har tagit upp, det är riktigt gött. Pipas är då solrosfröer med skalet kvar, såklart satsar jag på att odla mina egna även om det är riktigt billigt att köpa en stor påse fröer.

De växer på bra men tyvärr tog vinden nästan alla jag har planterat, så de som tog sig så fint i början på korten här har strukit med. En av de från början klenaste har iaf i dagarna börjat bygga på själva rosen och har så kraftig stam nu att en orkan skulle ha svårt att knäcka den.

   
    

Den sista bilden är på den som överlevde och kommit nu på slutet. Jag har ett gäng till men de ser verkligen inte roliga ut med förstörda blad osv.

 

Spenat är riktigt roligt att odla, när den sorten jag har väl kommit igång så gör den skäl för sitt namn… ”Espinaca gigante”. 

Lite bilder på en sån under resans gång..
Nyplanterad…

   

  Växer på…     

Gigante! Med på bilden är även salladshjärtan (cogollos) och mangold, vitlök och lite tobak för att hålla odjur borta (jag odlar tobak i ett annat land egentligen).

 

Här på sista kortet är den skördad två gånger, men den växer bara fortare och fortare ikapp igen!

 
Sen har vi en luring som fick lite för många ljustimmar i starten tror jag, jag hade lampor till en del i början för att tjuvstarta lite innan det hade blivit tillräckligt varmt ute. Den har varit i nån form av halvblom sedan starten. Flera andra har jag redan tagit bort då de bara skapade blommor och knappt några blad.  

  

Gurka har jag aldrig odlat innan men det är en riktigt rolig växt, osäker om det är samma typ av planta för slanggurka men här odlas en annan variant som är stubbigare och med stora knottror på. Samkar exakt likadant men ser ganska annorlunda ut. Jag har valt att odla minigurkor då jag misstänkte att de skulle dricka vatten tillräckligt bara de små. Det jag gillar med dem är att de skickar ut tentakler och greppar tag i allt de kan. Det ser ut som att de stryper paprikan som växer intill (och numera under).

   
  


 De jag odlar har fått en väldig fart nu när det varit lite blandat med värme, regn och sol senaste dagarna. Den första gurkan som mognade gjorde det på tre dagar! Från en liten knort till fullvuxen.

   

  

Stryparn…

   
Från början hade jag planerat att köpa ett mobile home och bo i på min finca men efter denna temperaturen redan i maj

 
Och efter att ha snackat med mäklare och byggare om prisbild för att bygga ett litet så har jag nu startat upp ett bygge! 

Här är lite bilder på starten, just nu är det uppehåll i byggandet så bara grunden är klar än så länge.

        

 Detta blir en ganska lång post så jag delar upp den i två, nästa del kommer om en liten stund!

 

  

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s