Tomater, gurkor och husbygge del 2

 Börjar denna del med lite fina bilder från Hottland och en kvällsbild på Maella tagen från huset jag hyr tills mitt eget boende är klart.

           

Tillbaka till odlingsbestyren….

Olivträden har blommat klart och det är faktiskt lite dåligt med oliver i mitt tycke då det var så mycket blom. Det är ju svårt att se de pyttesmå oliverna än, speciellt på de höga träden så det kanske blir mer än jag tror nu men jag ska helt klart undersöka varför så få blommor blev pollinerade eller om träden släppt blommorna trots att de blev pollinerade. Ingen fara på taket dock, det blir fler oliver än jag orkar äta pga mängden träd men jag kanske inte kommer kunna göra olja i den mängden jag tänkt.

   
 

Sen kommer jag få väldigt mycket ekollon på bara den här ”lilla” busken! Såna ekar växer överallt i olika storlekar. Än så länge vet jag att man kan göra kaffe på dem, men jag ska experimentera.. De är bittra men inte giftiga eller dåliga på nåt sätt. Knäcker jag den nöten så blir det mycket att äta av naturen!

Sen har vi all kål; olika sorters vitkål, blomkål, lila blomkål och flera sorters broccoli. Ser fram emot att skörda o äta alla dessa. Smörstekt kål i alla dess former gillar jag ju mycket! Favorit just nu är att riva färsk blomkål på rivjärn och steka med mycket smör och vitlök. 

Från start till där de är nu..

   
  

   

          

   
     Broccolin här i mitten börjar tränga undan de andra, spännande att se hur stor den blir i slutändan! 

När första delen av grunden till mitt hus var gjuten så hade byggarn en stund över så då passade vi på att röja runt det ena lilla stenhuset på tomten. Det blev verkligen stor skillnad när alla stickiga buskar osv var borta.

Jag ska släpa mer sten (finns massor av lagom block på fincan och runt om på berget) och renovera stenhuset. Byggarn ska visa mig hur jag ska mura och så. Sen blir det betongbalkar och tak på. Behöver verkligen lite utrymme för att förvara verktyg etc. Kan också tänkas att det kan bli en gäststuga om än lite spartansk.. 

  
   

 Vitlök, basilika och padrón paprika är också klara för matbordet men jag väntar lite på tomaterna och lite mer gurka så kommer jag kunna göra gazpacho på allt. Det är en kall spansk grönsakssoppa som jag tycker är väldigt god. Citron och salt är väl det enda jag inte kan fixa på egen hand men i övrigt innehåller den olivolja också så jag kommer nog äta den soppan en del framöver. Passar verkligen bra till lunch att svalka sig med när man jobbar i den spanska solen.

  
  

  
 

I området där jag bor som kallas för Bajo Aragón har man traditionellt odlat och ätit mycket Acelga som är en jättevariant av mangold, de blir större än den gigantiska spenaten till och med. Fick tipset av en spanjor att prova att odla den när jag gnällde lite om att många saker växer dåligt direkt i jorden här utan att blanda i massor med kompost. Jag förstår varför de odlat den här länge, det växer som ogräs direkt i lerjorden ens utan näring såhär långt.

Jag har en liten skog med mangold nu och eftersom de blir så stora så ska de gallras många gånger, några enstaka kommer få plats att växa ut på den plätten jag odlar dem på. Men finessen är att de unga bladen funkar fint i sallad så jag får ju mat hela tiden när jag gallrar. De fullvuxna kokar man i saltvatten, blad och stjälk och del av roten.

  

Här har vi en cogollo också, jag skördar en om dan nu i princip men låter roten och några blad sitta kvar så har man snart en ny att skörda igen. Evighetssallad! 

 
Sen har vi ju då sparat huvudnumret till sist! Tomaterna! Jag har 7 olika sorter som växer just nu. Många har blivit söndertrasade av vinden men jag har några riktigt fina kvar. Sun gold som är världens absolut godaste tomat är så nära att mogna nu att det handlar om dagar, sen kommer det rulla på så jag inte hinner äta upp allt gissar jag!

Jag skulle haft mogna tomater av sorten rio grande just nu, en planta hade fullväxta men omogna tomater för över en månad sen men en dag gick stammen av längst ner vid backen, trots att den hade flera stöd och var kraftig. Utsatt läge och kraftiga vindar, förstår knappt hur det gått till ändå.

Jag har lärt mig hur jag ska odla tomaterna här, de första två omgångarna jag planterade ut kom ut redan i början på april men de var så pass små att rötterna inte orkade etablera sig, trots att de är äldst så är de väldigt små och ynkliga jämfört med de jag odlat upp efteråt. Det viktiga i den här jorden är att de först får växa i kompost eller blandning av jorden och kompost tills deras rötter fyllt en treliters kruka. När de väl har den rotklumpen så sprider sig rötterna vidare och funkar bra i lerjorden. Fördelen med leran är också att den håller vatten väldigt bra vilket passar stora törstiga tomatplantor!

Här kommer de finaste jag har från nån vecka efter att de planterades ut till för nån dag sen.

En sort som jag kallar Banco (de heter nåt liknande, glömde bort lika fort vad säljaren sa att de hette men nu heter de iaf Banco), det är den enda sorten jag inte odlat från frö. Alla de andra är fröer jag haft med eller köpt i Barcelona.

  
Från vänster Banco, Rio Grande, Tomate negro, (sen lite paprika och man kan även se hur liten gurkan var när den planterades ut. Rätt stor skillnad mot nu).    

Samma gäng, här ser man också Sun gold och Tomate verde till höger om paprikan. 

Tomate verde  

Banco börjar växa lite 

 

Tomate negro (blir ”svarta” tomater när de mognat) 

   

Sun Gold växer hejvilt! Jag tar inte bort så mycket sidoskott då jag vill få dem buskiga och inte så höga på grund av blåsten. Annars blir de lätt över två meter höga. I Karlstad så växte de upp i taket på balkongen och vek sig till slut dubbla av vikten men de bara körde vidare ändå och växte upp i taket igen. Detta är verkligen min favorit, sån livskraft och så goda söta små orangea tomater. De smakar nästan som bär tycker jag.

    

Banco biffar till tomaterna..

 

Sun gold  

Sun gold vill växa åt alla håll och kanter, många stödpinnar och uppbindningar.. 

  

Tomate negro vill helst bara växa uppåt, har fått börja kapa toppen nu.

En till sun gold på plats som varit i kruka en längre stund.    

Sist kör vi lite tomatporr 😉

Nästa gång jag uppdaterar så lär det vara lite mer färg på tomaterna!

   
       

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s